Det blir i familien

Stig-Ove Sivertsen og Marit Sivertsen. (Foto: Torild Wika)

De har drevet på hvert sitt felt i mange år. Men nå er Galleri SOS et riktig familieforetak. Selv om de ikke egentlig jobber sammen.

Ekteparet Stig-Ove og Marit Sivertsen har en klar arbeidsdeling i galleriet og rammeverkstedet på Torget i Mosjøen. Egentlig er det bare Marit som har sitt hovedvirke her. Hun driver rammeverkstedet og selger bildene. Alle malt av ektemannen. Kunstneren jobber best i atelieret på uthusloftet hjemme i Lagmannsgata. Så egentlig har han bare gjesteopptredener i butikken. Men er altså en svært viktig leverandør.

– Mange blir overrasket når de hører at det er bare én kunstner som har laget samtlige bilder, sier Marit og lar blikket sveipe over veggene. Det har vært en rolig formiddag nå i lavsesongen, og vi har pratet om tidligere jobber og erfaringene etter drøye tre år som partnere i Galleri SOS. Der altså Stig-Ove er eneleverandør av kunst. Fargesterke akvareller i alle størrelser dekker veggene i de romslige butikklokalene. Han maler gjerne landskaper, ofte med et særegent og personlig uttrykk. Mange har nok også ei krukke eller fler på veggen, signert SOS. Nå henger det også en del bygg, gjerne litt signe, her i galleriet. Et naust. Eller kanskje er det en garasje? Og selvfølgelig har han motiver fra Sjøgata. Men de dominerer slett ikke.

Det kan også ofte bli serier av bilder, men nesten bare originaler. Selv om han også har laget noen trykk av enkelte bilder.

– Uttrykket varierer med dagsformen, sier han.

– Jeg jobber ofte intuitivt. Hiver noe på papiret og ser hva som kommer fram.

Det betyr ikke at han kan tillate seg å vente på inspirasjonen.

– Jeg må gå på jobb. Må bare begynne et sted.

For han har en krevende gallerist.

– Det kan fort bli tomt på veggene. Så da må jeg bare gi beskjed om at han må male fort, sier Marit. Og ler.

Mange kunder

Selv om alle bildene hun selger har samme signatur, har hun mange forskjellige kunder. Rammeverkstedet betjener naturlig nok mange flere enn bare ektemannen. Hun bruker adskillig flere arbeidstimer på bakrommet, i selve verkstedet, enn i butikken. Og hun stortrives.

– Det er artig. Kjempekoselig!

Hun jobber slett ikke bare med bilder.

Alt kan nemlig rammes inn. Det er mye foto. Stolte foreldre og besteforeldre kommer med portrettbilder av barn og barnebarn. Livets store øyeblikk blir gode minner.

– Jeg er heldig som får lov til å arbeide med dette.

Så kan det selvfølgelig også bli en den spesielle oppgaver.

To sementsekker, for eksempel. Fire forskjellige fletter, fra oldemor, bestemor, mor og datter. Ei barneregnjakke. Og selvfølelig klenodier som klokker og sølvskjeer. Alt i glass og ramme.

– Det meste går an. Det vanskelige tar bare litt lenger tid.

Moderne utstyr

Hun forlot jobben på møbelbutikken etter 18 år og meldte seg til tjeneste hos ektemannen. Den tidligere telemontøren, anonsekonsulenten og kjøpesenterlederen hadde opparbeidet seg et godt ry, ikke bare som kunstner, som en også som rammemaker. Han har rimeligvis også vært en god instruktør, og hun en særdeles lærenem elev. For det ble ikke så mange feilskjær før hun mestret verktøy og utstyr.

Heldigvis har utviklingen gått framover og moderne hjelpemidler forenklet arbeidsprosessen. Men fortsatt er det gode løsninger og pinlig nøyaktighet som avgjør om produktet holder god nok kvalitet.

– Hun er sin egen tøffeste kritiker, sier Stig-Ove om kona.

Nå sysler de med utviklingsplaner, både reint fysisk i butikken, men også innenfor egen drift. De har fått være med, forøvrig sammen med flere andre fra Mosjøen og Helgeland, på utviklingsarbeid som omfatter virksomheter i skjæringspunktet mellom kultur og næring i regi av Innovasjon Norge.

– Så hvordan går det å drive kunstgalleri i en småby som Mosjøen?

– Det går greit, sier ekteparet. De er fornøyde. Men de må hele tida være åpne for nye løsninger og nye muligheter. Og tørre å vise seg fram. Det var tøfft å legge ut bildene på nett første gangen. Ikke minst å prissette dem. Men etter hvert har akvarellmaleren fra Mosjøen skaffet seg et navn, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Minst halvparten av bildene selges utenfor Helgeland.

Sjøgata-miljøet

Galleriet og verkstedet er plassert midt i smørøyet på hjørnet av Torget og Sjøgata og innehaverne har et sterkt og nært forhold til omgivelser og naboer. Ikke minst gjennom engasjementet for og eierskapet til kunstfestivalen Galleria, en skikkelig happening ei uke hver sommer. Da etableres gallerier og utstillinger alle tenkelige og utenkelige lokaler.

Gallerier og utstillinger hører hjemme her, hele året, mener Marit og Stig-Ove.

– Det er bra for gata at sånne virksomheter som vår er her. Og det er bra for oss å være en del av dette miljøet.

Tekst: Asbjørg Sande

Foto: Torild Wika