Et levende kulturhus


Tanja Åkvik ønsker velkommen til Kulturverkstedet.

Et levende kulturhus med levende musikk. Og attpåtil helt gratis.

Saska Cvijanovic, Toril Fosby, Brith-Johanne Nikolaisen og Ragni Einmo er klare på podiet. De har satt sammen et program for fløyte, trompet, horn og bassklarinett og skal avslutte en miniturne i Vefsn med den fjerde konserten  her på Kulturverkstedet. Det er fredag, og klart for lunsjkonsert.

Ragni Einmo, Toril Fosby, Brith-Johanne Nikolaisen og Saska Cvijanovic.

Hver fredag klokka 12 samles musikkglade vefsninger seg i storsalen på Kulturverkstedet i Sjøgata. Eller helst en times tid før. For klokka 12 er det konsert. Da bør kaffen og kaffematen være fortært, sånn at musikken og musikerne får den oppmerksomheten den fortjener.

– Jeg har jobbet her i 13 år. Bare en gang har vi måttet avlyse lunsjkonserten, sier Tanja Åkvik.

– Et veldig godt tilbud. Vi får så gode tilbakemeldinger fra kundene mye. De blir glade!

Gir noe tilbake

Også musikerne trives i storsalen på Kulturverkstedet. Ragni Einmo har ikke tall på hvor mange konserter hun og de andre musikerne i Vefsnensemblet har vært med på i dette lokalet.

– Vi er kommunens egne musikere. Med disse konsertene gir vi noe tilbake, sier Toril Fosby.

Det er Vefsnensemblet, distriktsmusikerne i Vefsn kommune, som administrerer tilbudet og sørger for at det blir konsert, fredag etter fredag. Noen ganger spiller de selv, andre ganger engasjerer de andre. Mange av landets beste musikere og sangere har spilt og sunget på Kulturverkstedet. Når det er store arrangementer i byen, hender det ofte at gjestemusikerne blir med og gir en gratis smakebit av programmet på lunjskonserten.

– De lokale musikerne trekker med seg stjernene hit. Det er helt spesielt, mener Wenche Pedersen og Marit Johansen.

– Vi kommer på konsert hver fredag, så sant vi kan. Et fantastisk tilbud, sier de.

Arvid Martinsen, selv profesjonell musiker og komponist, er enig. Han lytter når han kan, og spiller og synger selv minst en gang i måneden her i storsalen, sammen med Chrisin Eriksen i duoen Da Capo Hippies.

Trekker folk

Alle slags kulturarrangementer er viktige for Kulturverkstedet. Fordi det trekker folk, og fordi det en viktig del av tilbudet, også alt som foregår på kveldstid. De seks fast ansatte og flere tilkallingsvikarer jobber hardt for å dekke sin egen nisje i et marked med stor konkurrranse.

De gjør det først og fremst med god mat. Hjemmelaget og gammeldags tradisjonskost, som melkkake og vafler, potetkaker, sveler og saupkaker. Og bløtkaker, ostekaker, sjokoladekaker og fruktkaker.

– Damene her er så flinke til å bake! Så gjør vi det vi kan for å ta vare på de mange stamkundene våre, sier Tanja Åkvik.

– Vi serverer kaffe og hjelper dem som ikke er så spreke selv lenger. Pynter med lys og blomster og gjør litt ekstra til høytider og spesielle dager.

Mens hun forteller fyller hun melkkakene med hjemmelaget gomme, ruller dem sammen og legger dem på serveringsfat.

Trives

Ute i grovkjøkkenet på Svenskloftet, en av de andre bygningene på eiendommen, har Bjørghild Storvik skrudd på takka igjen og er i gang med en ny runde melkkaker. På en vanlig dag går det mellom 80 og 100.

– Men jeg har vært med på å lage 300 på en dag, forteller hun.

Det er nemlig melkkaka som er bestselgeren.

– Folk kommer hjem på ferie om sommeren og ber om melkkake. Det er noe de er oppvokst med.

Også Bjørghild understreker at så godt som alt som serveres i kafeen er laget fra bunnen av. Brødene, rundstykkene, bløtkakebunnene. Og middager som serveres til spesielle arrangementer.

Bjørghild (76) er en av veteranene og nå «bare en nødløsning» som hun sier. Men tilkallingsvikaren trives veldig godt, og har ikke noe i mot å få en oppringning seint på kvelden eller grytidlig på morgenen.

– Jeg er tidlig oppe uansett. Og det er veldig trivelig å komme hit på arbeid.

 Ute i kafeen har Helge Lind forsynt seg med rundstykker, med store reker raust dandert. Han er med i en fast kaffegjeng som møtes en gang i uka. Og er altså innom av og til ellers også. Hva er det som trekker?

– Bare si det som det er, sier Jorid Elvenes og ler. Hun står bak disken, klar til å skjenke i kaffekoppen.

– Her er det god mat og hyggelig betjening!

Flerbrukshus

Kulturvekstedet holder til i et tidligere handelshus og er restaurert antikvarisk med hjelp blant annet fra Riksantikvaren. Den eldste bygningen er fra 1862, mens den største delen ble reist i 1900. De ble bygd sammen til byens flotteste og største forretningsgård. Det var butikkdrift fram til 1960.

I dag er det et flerbrukshus med kafé, galleri, antikvariat, utleielokaler og gjestehus. 

Det ble åpnet i 1983 og etablert som et  andelslag der hovedandelseiere er Vefsn Museum, Vefsn Husflidslag, Mosjøen Orkesterforening, Mosjøen Kunstforening og Lydiabryggas venner.

Tekst: Asbjørg Sande

Foto: Torild Wika