Midt i byens hjerte

Gunn Johansen har vært ansatt ved turistinformasjonen i Mosjøen i 21 år. (Foto: Asbjørg Sande)

Hos Helgeland Reiseliv er det turistene som skryter mest.

 

De kommer fulle av begeistring over det de ser i Sjøgata, forteller Gunn Johansen, som er regionansvarlig for Mosjøen og omegn.

– Jeg får høre det hele tida hvor vakkert det er her. Jeg blir så glad av det.

 

Sjøgata har en egen plass i hennes hjerte og har hatt det så lenge hun kan huske. Hun er brennsikker på at lokaliseringen for turistkontoret er den beste. Ever. Både i forhold til andre steder på byflata og ved E6.

– Og det kan jeg dokumentere. Det første året etter at vi flyttet hit steg besøkstallet med 50 prosent.

Dessuten startet besøkene tidligere. Sesongen ble forlenget i begge endrer. Nå er det bra besøk fra mai og ut august. Utenlandske turbuss-selskaper har lagt inn faste stopp med vandringer i Sjøgata for sine reisende.

 

Mat og aktiviteter

I utgangspunktet er det ikke historien til den gamle trehusbebyggelsen de spør etter. Mat, aktiviteter og opplevelser ligger nok de fleste nærmest.

– Vi sender dem gjerne ut på en runde med Sjøgata, Nergato, hotellhagen og Byparken og anbefaler en tur ut til Marsøra. Da får de se hele bryggerekka fra den andre sida av elva. En fin tur, sier Gunn.

Mange kommer innom etterpå. Da spør de gjerne om hus og brygger. Og får med seg en kortversjon av historien om byen. På norsk, engelsk eller tysk.

Gunn er absolutt optimist på Sjøgata og Mosjøens vegne og er full av begeistring over spenstige utviklingsplaner, spesielt for Øyfjellet.

– Jeg gleder meg vanvittig, sier hun om trappetrinn og klatrepark og glidebaner.

– Det er en trend at folk vil ha oppleveser og aktivitet. De nøyer seg ikke lenger bare med å se. De vil være med. Alt det som nå skjer vil gjøre Sjøgata og Mosjøen enda mer attraktiv. Det vil fylle opp overnattinngsstedene og øke handelen.

 

Forbedringspotensial

Så er det selvfølgelig noen utfordringer. På ønskelista står et åpnere samfunn. Debatten om åpningstidene bør ikke bare gjelde i Sjøgata, mener Gunn. Men det største hjertesukket gjelder søppel.

Går du i Sjøgata og i sentrum en søndag morgen, ser det ikke fint ut. Papir, sneiper, flasker, det er altfor mye av det og det skjemmer omgivelsene.

– Jeg har reist i 28 land i Europa i løpet av de seinere åra. I veldig mange land og byer er det en helt annen standard enn her.

Ryddesjauen gjøres unna før turistene er ute av sengene sine. Tenk hvor bra om Mosjøen kunne være en foregangsby. Det hadde vært fantastisk!

 

Framover

Selv foretrekker hun bilferie og hotellopphold. Til små og store byer med katedraler og museer og spisesteder med god mat og god vin. Ikke nødvendigvis luksus. Men det skal være reint og romslig. Nå er hun litt bekymret for utviklingen i Europa og konsekvensene det vil ha for egne ferieplaner.

– Terroren påvirker meg. De siste par årene har vi feriert i Norge. Det er kjempefint og ikke minst trygt.

– Hva betyr terrorhendelsene for norsk reiseliv?

– Jeg tror turistene ser på Norge som et trygt land. De har en forestilling om Norge, og kanskje spesielt Nord-Norge, om at her trenger en ikke være redd.

 

Samarbeid

Gunn Johansen hadde jobbet i hotell- og restaurantbransjen i ti år da hun fikk jobben på turistkontoret. Etter 21 år er hun like entusiastisk.

– Jeg kjente med en gang at jeg var kommet på rett hylle. Og sånn er det fortsatt.

Og den hylla bør fortsatt befinne seg i Sjøgata, mener hun. Gjerne en anelse lenger nord og vest. I planene for Mjaavatn-området er turistinformasjonen med. Ingenting er avgjort. Men en samlokalisering har absolutt noe for seg, mener Gunn.

– Det vil være bra både for oss og for museet. Alle er tjent med flere aktiviteter på samme sted.