Naturligvis midt i Sjøgata

Sjøgata er utgangspunktet når Naturlige Helgeland vil vise fram alt de er stolte av.

 

Merethe Kvandal (t.v.) og Anita Sommerset etablerte selskapet Naturlige Helgeland for tre år siden. Basen for alle turene befinner seg midt i Sjøgata. (Foto: Asbjørg Sande)

Alle turer til lands og til vanns i nærmiljøet starter nemlig i Sjøgata 21, der reiselivsgründerne etablerte seg for ett år siden og som nå er sentrum for alt de holder på med. Turfolk med klatreutstyr eller redningsvester og padleårer vandrende gjennom gata skaper naturlig nok oppmerksomhet og nysgjerrighet når de er på vei til et startpunkt i fjellet eller ved ei flytebrygge.

– Vi vil skape aktivitet og vise hva vi holder på med, sier Merethe Kvandal og Anita Sommerset.

– Trafikk i gata viser at noe skjer. Det er viktig for oss og for hele byen. Ett mål er å få turistene til å stoppe litt lenger enn bare ei overnatting. Være med på spennende opplevelser.

 

Friluftsliv

De to kvinnene startet sin egen bedrift i 2015, i Friluftslivets år, for å levere ekte og natursterke opplevelser til både helgelendinger og tilreisende. Nå fronter Naturlige Helgeland flere av satsingsområdene innen naturbasert reiseliv og opplevelser i Vefsn og på hele Helgeland og samarbeider tett med mange som driver beslektede virksomheter, som innenfor nettverket Opplev Helgeland og flere andre.

Kajakkpadling, grotteturer, Via Ferrata og Zip Line er de fire hovedattraksjonene. I tillegg tilbys pakketurer, blåturer, tematurer, teambuilding, fotturer, toppturer, overnattig, bespisning og transport. Skreddesøm eller ferdigsydde opplegg. 12 deltidsansatte guider leder Naturlige Helgelands egne opplegg, og andre tilbud leveres av samarbeidspartnerne.

– Vi vil også gjerne tilby opplevelser som vi ikke drifter selv. Vi verken kan eller vil kurse oss opp og ha utstyr til å levere alt. Det er så mange dyktige folk som har kompetanse på områder vi ikke har, og det er ikke nok turister til at alle kan gjøre alt, sier Merethe og Anita.

– En vinn-vinnsituasjon, sier de, og mener at alle kommer lengst med samarbeid og framsnakking.

 

Ny positivitet

De er stolte over å være en del av det de opplever som en ny positivitet i distriktet.

– Vi merker en helt annen holdning nå. Alle ser at det går an å få til noe. Flaks for oss at Helgelandstrappa kommer nå, de bygde jo fjellveien for oss. Gondolbane, elverafting, gjenåpning av fisket i Vefsna – alt bidrar!

Ekstremsport eller ikke – det er ingen tvil om at mange tenker på både glidebanen og klatrestien som nifse tiltak. Men alle som til nå har prøvd klatrestien, har gjennomført hele løypa. Guidene har nok måttet hente fram både psykologikunnskap og overtalelser, og det er de forberedt på. Men så har de også fått både skryt og klemmer etter fullførte prosjekter.

– Trygghet og tillit skal være profilen vår. Det å være kul er ikke så viktig, men alle skal få prøve litt tøffe ting og gjerne bevege seg litt utenom komfortsonen. Det kan gi en fantastisk mestringsfølelse.

 

Satsing

Begge de to gründerne har beholdt jobbene de hadde fra før. Merethe har halv jobb i Widerøe Internet, mens Anita er lærer i 80 prosent på Granmoen skole. Om og når de skal satse alt og tørre å si fra seg faste jobber og inntekter, tør de ikke si så mye om ennå. Med god støtte fra Innovasjon Norge har de fortsatt litt tid til å tenke, samtidig som de ser at de trolig må bestemme seg i løpet av høsten. Spørsmålet er om markedet er stort nok og interessert nok i å betale for de gode opplevelsene. De forstår at en del av det de tilbyr kan oppleves som kostbart.

– Det er dyrt å drive kommersielt, sier de. Personalkostnader, administrasjon, forsikringer – skal det være noe igjen å leve av må utgiftene dekkes først.

Mange, spesielt i lokalmiljøet, har fått opplevelser fra Naturlige Helgeland i gave, opplevelser som blir bevart i hver enkelts egen minnebok. Gründerne håper og tror at stadig flere kommer til å dele lidenskapen for friluftsliv, også de som ikke har vært vant til å ferdes trygt i naturen fra barnsben av. Ikke alle har lært å tenne bål og koke kaffe og grille pølser utendørs. Ikke alle går på toppturer. Noen må starte på flatmark.

– Marsøra eller Brurskanken – din tur er din glede, sier Merethe Kvandal og Anita Sommerset.

 

Midt i byens hjerte

Gunn Johansen har vært ansatt ved turistinformasjonen i Mosjøen i 21 år. (Foto: Asbjørg Sande)

Hos Helgeland Reiseliv er det turistene som skryter mest.

 

Les mer...